MIDA ON VAJA TEADA SUUÕÕNEST?

8a989dcabfd65b06c288331544c6ffd9

Viibisin täna vägagi põneval koolitusel, mis rääkis koerte suuõõne probleemidest ning ennetamisest ning mille viis läbi Kai Laars. Eesti üks kahest suuõõnele spetsialiseerunud eriarstist. Kui tihti sina oma lemmiku suhu vaatad? Kas pesed tal regulaarselt hambaid? See temaatika on kuidagi väga vähe luubi all olnud.. Erinevate uuringute järgi vaevleb 80% koertest ning kassidest suuõõne ja hammaste probleemide käes.

Mida peaks teadma limaskestadest? 

Normaalne limaskest on kas roosa või mõnel koeral pruunikas ning võib esineda tumedamaid pigmendilaike. Tähelepanelik tuleks olla värvimuutuse korral.

  • Tulipunased: šokk või veremürgitus
  • Valged: šokk või aneemia
  • Kollased: maksapuudulikkus
  • Sinised: hapniku puudus
  • Verevalumid või punased täpid igemetel viitavad neerupuudulikkusele

Mille tagajärjeks on halb hingeõhk?

Halb hingeõhk võib tekkida sellest, mida loom viimati sõi, kuid see võib viidata ka terviseriketele nagu erinevad hammaste- või seedeprobleemid, neerupuudulikkus,  diabeet, pärakupaunad, kasvajad.

Milline on koerte normaalne hambumus?

Käärhambumus. Mida see siis täpselt tähendab? Alumised esihambad toetavad vastu ülemiste esihammaste sisepinda. Alumine kihv lõikub ülemise kihva ja ülemise 3. intsisiivi ehk esihamba vahele. Alumised ja ülemised premolaarid ehk eespurihambad moodustavad omavahel sik-saki.

Hammaste vahetumine sõltub igast indiviidist eraldi, kuid valdavalt toimub see protsess 3.-6. elukuu vahel. Kindlasti peab piimahammas ära tulema enne jäävhamba lõikumist. Kui piimahambad ei tule ära õigeaegselt, siis nõrgestab see igeme kinnitumist jäävhambale ja nii võib tulevikus esineda suurema tõenäosusega hambakivi või periodontaalhaiguse teket. Periodontaalhaigus on hamba über olevate kudede põletik, mis lõppstaadiumis kulmineerub hamba välja kukkumisega, sest tema kinnituspind igemele väheneb. Kindlasti tuleb jälgida ka seda, kas kõik hambad ikka vahetuvad ilusti ära, sest lõualuusse jäänud hambad võivad tekitada tsüsti või suisa lõualuu murdu.

Üksikute hammaste vale hambumus ei ole enamasti pärilik, kuid lõualuude pikkuse probleemid selle eest on. Tähelepanu tuleks juhtida ka sellele, et hambumuse probleemid võivad liikuda üle põlvede.  Üks levinud hambumusega seotud variante on see, kui kihvad on valesti joondu ja alumine kihv jookseb sisse hoopis suu lakke ning pikaajalise muljumise tagajärjel tekib sinna auk, mis toiduga kokkupuutel lööb mädaniku välja.

Lemmiku suhu tuleks vaadata iga päev ning tema hambaid tuleks inimesega samamoodi harjata ehk 2x päevas. See tagab ka ebaregulaarsuste kiire tabamise nt. võõrkehad, mis võivad tekitada igemete/hammaste traumat ning soodustavad põletikku – oksatükid või kondikillud. Tihti ei leita selle jaoks aega ning see võib paeluda sellega, et vaene loom vaevleb pikalt mädaste põletike käes, sest koerad on üsna halvad valu üle kaebajad.

Mis kulutab looma hammast?

  • Tennisepallidega mängimine eriti rannas = liivapaber
  • Okste närimine
  • Kontide söömine
  • Kivide närimine
  • Puuri närimine

Hamba kiire kulumine võib viia juurekanali avanemiseni ja põletikuni. Võimalik on ka hamba murdmine. Iga murdunud hammas s.h ka piimahammas vajab tähelepanu. Ravivõimalused on jälgimine, plommimine, juureravi või välja tõmbamine. Ravita jäänud hamba murd võib põhjustada valu, isutust, peapiirkonna turset.

Parimaks probleemide ennetajaks on hammaste pesu! Tasub hakata looma tasapisi harjutama ja igal korral kindlasti teda premeerida. Nii jääb talle positiivne emotsioon ning protseduuri läbiviimine muutub sulle üha lihtsamaks.

NB! Septembri lõpuni jõuad TASUTA suuõõne kontrolli aja panna Tallinna Loomakliinikusse.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s